De verschillende soorten chocolade

choco

Chocola is een wereldwijde favoriet, maar de term betekent eigenlijk heel wat verschillende dingen. Een blik op het chocoladepad van een supermarkt bevestigt dit feit. Met zoveel opties is het overweldigend. Het woord “chocolade” kan verwijzen naar alles, van zoete melkchocolade tot superdonkere chocolade met 80 procent cacao, en een hele reeks andere opties daartussenin. Dus wat zijn al deze chocoladevariëteiten precies?

choco

Interessante feiten over chocola

Het maken van chocola is een lang proces dat begint ver voor de plaatselijke chocoladewinkel of supermarkt. Het begint eigenlijk met de zaden van de Theobroma cacaoboom, ook wel cacaobonen genoemd. De bonen van de boom worden gedroogd en geroosterd. Vervolgens worden de geroosterde bonen gemalen, wat resulteert in twee producten: cacaoboter, een glad, vast, wit vet; en chocoladelikeur, of gemalen cacaobonen.

De verschillende soorten chocola komen allemaal neer op het percentage cacaoboter en chocoladelikeur dat de chocola bevat, in vergelijking met het percentage suiker, melkbestanddelen en andere ingrediënten.

Verschillende soorten chocola

Dus, wat is het verschil tussen halfzoete chocola en bitterzoete chocola? Hier vind je alles wat je moet weten over de verschillende soorten chocola.

Melkchocolade is misschien wel de meest populaire chocoladesoort. Het bevat eigenlijk slechts tien tot 40 procent cacao gemengd met suiker en melk (ofwel gecondenseerde melk of melkbestanddelen). Melkchocolade is veel zoeter dan donkere of bitterzoete chocolade en heeft een lichtere kleur en minder uitgesproken chocoladesmaak.

Witte chocola bevat naast cacaoboter geen chocoladelikeur of andere cacaoproducten. Het heeft niet een erg chocoladeachtige smaak, maar lijkt op zachte vanille. Witte chocola bevat minimaal 20 procent cacaoboter, maximaal 55 procent suiker en ongeveer 15 procent melkbestanddelen.

Donkere chocola bevat chocoladelikeur, suiker en cacaoboter. Het bevat ook vaak lecithine als emulgator en vanille voor smaak. Donkere chocola bevat geen melkbestanddelen. De hoeveelheid cacao in donkere chocoladerepen varieert van 30 procent tot 80 procent.

Het is altijd leuk om nieuwe soorten chocola te proberen om je palet uit te breiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *