Het bestellen van een geschikte horeca koelkast

Horeca koelkasten lijken er op het eerste zicht allemaal min of meer hetzelfde uit te zien. Dat is echter maar schijn. Wanneer je de verschillende soorten horeca koelkasten op de markt meer in detail gaat bekijken zal je namelijk kunnen vaststellen dat er wel degelijk enkele niet onbelangrijke verschillen merkbaar zijn. In eerste instantie kan een horeca koelkast bijvoorbeeld uit verschillende soorten materialen zijn vervaardigd. Daarnaast is het echter ook mogelijk dat ze over een verschillend type van koeling beschikt. Hoe dan ook, ben jij van plan om over te gaan tot het kopen van een nieuwe horeca koelkast, maar wil je met zekerheid kiezen voor het meest optimale exemplaar? Hou dan zeker rekening met de onderstaande tips!

Naar welk materiaal gaat je voorkeur uit?

Bij het kopen van een horeca koelkast dient er in eerste instantie rekening te worden gehouden met het materiaal waar deze uit is vervaardigd. Dit lijkt op het eerste zicht misschien slechts een detail, maar dat is het in de praktijk absoluut niet. Voor een horeca koelkast geldt dat er een keuze kan worden gemaakt uit de onderstaande opties: 

  1. Een exemplaar welke is gemaakt van wit staal; 
  2. Een horeca koelkast die is gemaakt van RVS; 

Het is algemeen bekend dat horeca koelkasten die zijn gemaakt van RVS de beste keuze zijn. Dit niet alleen omdat ze uitermate hygiënisch zijn, maar ook omdat ze over een aanzienlijke levensduur beschikken. De kans dat je een horeca koelkast van RVS binnen de kortste keren terug zal moeten vervangen is dan ook echt bijzonder klein. Waarom kiezen veel mensen er dan toch nog steeds voor om een exemplaar in wit staal te kopen? Simpel, omdat een dergelijke koelkast nu eenmaal veel voordeliger is. 

Wat met de capaciteit of inhoud van je horeca koelkast?

Een tweede zeer belangrijk punt om aandacht aan te besteden heeft betrekking tot de capaciteit of inhoud van je horeca koelkast. Op dit vlak zal je kunnen vaststellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen exemplaren met één en met twee deuren. Voor de enkeldeurs horeca koelkasten geldt dat je doorgaans een keuze kan maken uit een exemplaar van 400, 600 of 700 liter. Voor de modellen die zijn uitgerust met twee deuren geldt een aanzienlijk grotere capaciteit. Daarbij kan er dan doorgaans worden gerekend op een capaciteit van bijvoorbeeld 900, 1200 of 1400 liter. 

Welk soort horeca koelkast je op vlak van capaciteit nodig hebt is natuurlijk sterk afhankelijk van het type horecazaak waarover je beschikt en welke capaciteit ervoor handen is. Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld een horeca koelkast met een capaciteit van 400 liter slechts een zeer compacte koelkast is. De maat van de roosters die hierin worden gebruikt is dan ook doorgaans 50×40 centimeter. Voor grotere horeca koelkasten zoals bijvoorbeeld een 600 of 700 liter exemplaar geldt dat ze veelal beschikken over een 2/1 gastronorm formaat. Dit staat gelijk aan een afmeting van 65×53 centimeter.

Op welke manier moet je horeca koelkast koelen?

Met bovenstaande informatie zijn we aanbeland bij wat eigenlijk het meest belangrijke aspect van je horeca koelkast is, namelijk de manier waarop ze wordt gekoeld. Op dit vlak zal je kunnen vaststellen dat er drie verschillende soorten koelingen bestaan, namelijk: 

  1. Een statische koeling; 
  2. Een geventileerde koeling; 
  3. Een geforceerde koeling;

In de praktijk is het zo dat je eigenlijk eerder zelden een horeca koelkast zal ontdekken die over een statische koeling beschikt. Het betreft hier dan ook een soort van koeling die voornamelijk is terug te vinden in modellen voor thuis in de keuken. Bij een statische koeling is het zo dat het koelen gebeurt vanuit de wanden waar de koelleidingen in terug te vinden zijn. Statische koelkasten zijn in de praktijk ook veelal voorzien van een groentebak welke zich onderin de koelkast bevindt. Dit maakt meteen een belangrijk nadeel duidelijk welke is verbonden aan een dergelijk type van koelkast. In vergelijking met andere exemplaren is het namelijk zo dat er bij een statische koelkast altijd sprake is van interne temperatuurschommelingen. 

Wil je er graag zeker van zijn dat je uiteindelijk over zal gaan tot het aanschaffen van de meest professionele horeca koelkast voor in jouw zaak? In dat geval is het sterk aan te raden om te kiezen voor een horeca koelkast die beschikt over een geforceerde koeling. Dergelijke koelkasten zijn het duurst, maar zijn veruit het meest geschikt voor professioneel gebruik. De manier waarop deze koelkasten koelen is vergelijkbaar met de verse melkafdeling in de supermarkt. De kou wordt dan ook vanuit de zijwanden van de koelkast in de ruimte geblazen.