Hoe wordt melk gemaakt?

Melk, de een is er dol op en de ander moet er niets van weten. Toch drinken we wereldwijd heel wat melk. Maar hoe wordt melk eigenlijk gemaakt? Daar gaan we antwoord op geven in deze blog! Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Laat je vraag gerust achter in de comments van deze blog. 

Hoe wordt melk gemaakt? 

Melk is afkomstig van een koe. Om melk te kunnen geven, moet een koe elk jaar minstens één kalfje ter wereld brengen. De laatste 6 tot 8 weken van een zwangerschap van een koe, kan de koe niet meer gemolken worden. Vraag je je af waarom niet? Dit zodat de uier van de zwangere koe kan herstellen van het melken. 

Hoeveel melk kan een koe geven? 

Een koe kan gemiddeld zo’n 21 liter melk per dag (!) geven. En dit voor een periode van 4 tot 5 jaar. Na deze periode is een koe uitgemolken en niet meer geschikt voor het geven van melk. 

Hoe wordt een koe gemolken?

Vroeger werden koeien met de hand gemolken. Met de opkomst van machines (zoals de dairy machine) werd het mogelijk om koeien machinaal te melken. We noemen dit ook wel melkrobots. De melk gaat vanuit de uier via leidingen naar grote koeltanks. Machines die hier onder andere voor gebruikt worden: 

Van fabriek naar consument

Om de 3 dagen wordt de melk uit de fabriek gehaald middels een tankauto. Hoe hoger het vet- en eiwitgehalte in de melk, hoe meer de boer krijgt voor de melk. Uiteindelijk eindigt de melk in een melkpak en komt het bij jou op de ontbijttafel te staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *