vodka bewaren

Als je af en toe een borreltje drinkt of wat open flessen vodka overhoudt na een feestje, is het natuurlijk zonde als je deze te lang laat staan. Een vodka van 3 liter gaat bij de meeste mensen dan ook een hele tijd mee. In de regel is jouw fles vodka na opening nog minimaal 3 jaar houdbaar, al staat er geen officiële verstrijkdatum op de houdbaarheid van vodka of andere sterke drank. Sterke dranken zijn na 3 jaar nog prima te drinken, maar ze verliezen wel aan kwaliteit. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit zo hoog mogelijk blijft. 

Bewaar je vodka in de koelkast

Veel mensen denken dat je vodka in de vriezer moet bewaren, maar hierdoor gaat de smaak sneller verloren. Zeker als je een goede vodka hebt, is het zonde als deze de volgende keer niet meer zo smaakt als je gewend bent. Het is wel verstandig om je vodka in een koude en afgesloten ruimte te bewaren. De koelkast voldoet dus prima. Ook kun je kiezen voor een andere koele en droge plek, zoals in een kast zonder ramen of onder je bed. Je wilt de fles buiten het bereik van zonlicht houden zodat de kwaliteit optimaal blijft. 

Niet overschenken

Bewaar je vodka altijd in dezelfde fles en giet bijvoorbeeld niet alle restjes over in een karaf. Door de drank in dezelfde fles te bewaren kunnen er geen andere smaken in aanraking komen met de vodka en blijft de smaak gewoon hetzelfde. Sluit de fles goed af om te voorkomen dat de aroma vervliegt of de alcohol verdampt. Hierbij zorg je er ook voor dat er geen andere smaken of bijvoorbeeld bacteriën de fles binnen kunnen komen. 

Sterke drank is jarenlang houdbaar

In tegenstelling tot bieren en wijnen is sterke drank zeker 3 jaar na openen houdbaar. Bieren en wijnen zijn zelfs ongeopend beperkt houdbaar, al geldt dat niet voor iedere wijn. Ook voor likeuren geldt dat deze niet onbeperkt houdbaar zijn als deze eenmaal geopend zijn. Er kan namelijk versuikering rond de dop plaatsvinden en na opening is een likeur nog minstens één jaar houdbaar. De houdbaarheid wil niet zeggen dat je ziek wordt als je hier toch van drinkt, maar de smaak is gewoon niet goed meer. Afleidingen van alcohol hebben ook een kortere houdbaarheidsdatum dan de pure variant. Zo is Baileys bijvoorbeeld 2 jaar houdbaar doordat er room is toegevoegd. Je kunt natuurlijk ook een andere manier vinden om de sterke drank die je op voorraad hebt te gebruiken. Zo kun je eenvoudig koken met whisky.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *