Drinkt u vaak alcohol en zou u hier eigenlijk liever mee willen stoppen? Of heeft u misschien zelfs een alcoholverslaving? Dan kan dit vervelend zijn voor zowel uzelf als uw naasten. In dit artikel geven we u een aantal tips die het stoppen met alcohol drinken vergemakkelijken.

Bepaal wanneer u wilt stoppen met drinken

Voordat u daadwerkelijk stopt met drinken, is het het handigst om voor uzelf de dag te bepalen waarop u gaat stoppen. U kunt natuurlijk van de ene op de andere dag stoppen, maar vaak gaat dit lastiger dan wanneer u uzelf kunt voorbereiden op het stoppen. Daarom is het belangrijk om de datum waarop u gaat stoppen te bepalen. Idealiter is dit een dag die een paar weken vanaf nu is. In de weken voorafgaand aan deze dag kunt u uzelf mentaal voorbereiden op het stoppen met drinken en kunt u uw alcoholinname alvast proberen verminderen ter voorbereiden.

Licht uw naasten in

Daarnaast is het van belang om uw vrienden en familie in te lichten over dat u gaat stoppen met drinken, voordat u dit daadwerkelijk doet. Op deze manier kunnen uw naasten er rekening mee houden dat u straks geen alcohol meer drinkt en zullen zij u niet per ongeluk een glas alcohol aanbieden. Ook kunt u hen vragen om niet te drinken in uw bijzijn, zodat de kans minder groot is dat u de neiging krijgt ook te gaan drinken.

stoppen met drinken

Waarom stoppen met drinken?

Verder is het belangrijk dat u voordat u stopt met drinken de redenen bedenkt waarom u dit doet. Het beste kunt u deze redenen opschrijven en dit lijstje ergens in het zicht bewaren. Wanneer u dan in een dip zit in het process en de neiging heeft alcohol te drinken, kunt u terugkijken naar de redenen waarom u gestopt bent, wat u weer houvast geeft om door te zetten.

Schakel begeleiding in

Bent u bang dat u het toch niet alleen af kunt? Of zit u al in het proces maar merkt u dat u het erg moeilijk vindt om van de alcohol af te blijven? Dan kan het handig zijn om professionele hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij een afkickkliniek. Hier werken professionele mensen die u kunnen begeleiden in het proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *